Στα πεζοδρόμια. Συναντιόμαστε. Όλοι.
Κοιτάζουμε βιτρίνες. Μετράμε τα λεπτά περιμένοντας.
Τρώμε βιαστικά.
Αθηναίοι και επαρχιώτες συναντιόμαστε στα πεζοδρόμια.
Μαλώνουμε. Περπατάμε χέρι - χέρι.
Περιμένουμε να στοιβαχτούμε στα λεωφορεία.
Στα πεζοδρόμια.
Όλοι. Έλληνες και μετανάστες. Χωρίς διαβατήριο. Χωρίς εισιτήριο.
Φιλιόμαστε. Ξερνάμε μεθυσμένοι. Ανταλλάζουμε πονηρές ματιές.
Διαδηλώνουμε.
Είσοδος ελεύθερη στα πεζοδρόμια.
Καλώς ήρθατε.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

- Καμένο Ρούχο -

Τη σχολική χρονιά 2007-2008, οι μαθητές της Γ Λυκείου πήραν μέρος σε ένα φεστιβάλ κατασκευής μαθητικού ντοκιμαντέρ. Ο τίτλος του ήταν "MiniDoc: ένα κινηματογραφικό πορτραίτο", και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τον πολιτιστικό οργανισμό του Νομού Χαλκιδικής. Οι μαθητές έπρεπε να κάνουν ένα πεντάλεπτο (mini) ντοκιμαντέρ όπου θα παρουσίαζαν το πορτραίτο κάποιου ανθρώπου (επώνυμου ή μη, ζωντανού ή όχι, πραγματικού ή φανταστικού). Οι μαθητές τις Γ λυκείου, είχαν κατά νου να καταγγείλουν κάποια πρόσωπα (παπάδες, στρατιωτικούς, πυροσβέστες). Όταν όμως συνειδητοποίησαν ότι δεν θα έβρισκαν κάποιον εθελοντή να καταγγείλει τον εαυτό του αποφάσισαν να καταγγείλουν τον εαυτό τους! Έτσι λοιπόν, διάλεξαν σαν θέμα την εξάρτηση από τα on line παιχνίδια. Πρωταγωνιστούν οι ίδιοι και σοκάρουν (μερικούς από εμάς) με τις μαρτυρίες τους. Το ντοκιμαντέρ (σενάριο, πλάνα, εικόνες, αφήγηση) είναι αποκλειστικά φτιαγμένο από τους μαθητές. Πολύτιμη ήταν η προσφορά του σκηνοθέτη Χρήστου Αρώνη, συνεργάτη του Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο όποιος έδωσε τις απαραίτητες συμβουλές στους μαθητές και έκανε και το μοντάζ.

Υ.Γ 1: Οι μαθητές είναι από την Κασσάνδρα, ένα χωριό της Χαλκιδικής, όπου το καλοκαίρι κατακλύζεται από τουρίστες από όλη την Ευρώπη, και το χειμώνα ερημώνει. Οι έφηβοι εκεί ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν την μοναξιά που απλώνεται κάθε χειμώνα.
Υ.Γ.2: Ο τίτλος είναι ιδέα ενός μαθητή και είναι παράφραση της τοπικής έκφρασης "Χαμένο ρούχο" (δες και το ομώνυμο τραγούδι του Μάλαμα), που σημαίνει κάτι σαν χαμένο κορμί. Επειδή οι μαθητές που είναι εξαρτημένοι αποκαλούνται "καμένοι".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στα παιδιά για την επιλογή του θέματος και για την παρουσίασή του. Πολύ καλή δουλειά!